Μάκης Διόγος

Πόσο μακριά είναι το Αρτσάχ;

Ο Μάκης Διόγος βλέπει τις εικόνες των Αρμένιων να καίνε τα σπίτια τους και αναρωτιέται...

Οι εικόνες με τους Αρμένιους να καίνε τα σπίτια τους στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) καθώς τα εγκαταλείπουν. Γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν στα εδάφη τους, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

Δεν θέλουν να τα αφήσουν να πέσουν στα χέρια των Αζέρων που θα μετοικήσουν στην περιοχή.

Εκεί μέσα ήταν ο χώρος με τα όνειρά τους, τα κειμήλιά τους, τα οποία δεν μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους.

Εκεί μέσα πλανώνται οι ψυχές των προγόνων τους. Δεν θα αφήσουν να τα βεβηλώσει κανείς. Οι Αρμένιοι παίρνουν και πάλι το δρόμο της προσφυγιάς. Όπως το 1915, το 1922 μαζί με τους Ρωμιούς της Σμύρνης.

Έχετε αναρωτηθεί άραγε; Είναι μακριά η Αρμενία; Το Αρτσάχ; Σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι.

Μόλις πριν από δυο μήνες, τον Σεπτέμβριο η ΑΕΛ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρήσει η μεταγραφή του Βαραζντάντ Χαρογιάν. Η είδηση πέρασε στα «ψιλά».

Ο Χαρογιάν ήταν αρχηγός της Εθνικής Αρμενίας. Η μεταγραφή δεν «χάλασε» για οικονομικές διαφορές. Δεν έγινε γιατί ο Χαρογιάν ήταν ένας από τους χιλιάδες άνδρες της Αρμενίας που επιστρατεύθηκαν…

«Ο Χαρογιάν δεν μπορεί να φύγει για την Ευρώπη. Λυπάμαι. Τώρα υπάρχουν δύσκολες στιγμές για την Αρμενία, καθώς πολεμούμε την Τουρκία, όχι επίσημα, αλλά στηρίζουν με δυνάμεις και στρατιώτες το Αζερμπαϊτζάν. Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το αύριο. Ελπίζουμε ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει και όλα θα είναι στη θέση τους», έλεγε το μήνυμα του μάνατζερ του προς τη διοίκηση της ΑΕΛ.

Από τη πρώτη στιγμή στο πλευρό των συμπατριωτών του στο Αρτσαχ στάθηκε και ο διεθνής μέσος της Ρόμα Χένρικ Μικταριάν: «Η πατρίδα μου η Αρμενία και το Αρτσάχ υπερασπίζουν τον εαυτό τους ενάντια στους επιτιθέμενους Αζέρους οι οποίοι αμφισβητούν το πρωταρχικό μας δικαίωμα να είμαστε έθνος, να ζούμε στα ιστορικά μας εδάφη και να διατηρούμε την παγκόσμια γνωστή χριστιανική κληρονομιά και τις αξίες μας».

Ο Mικταριάν κατηγόρησε τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν ότι πυροβολεί γυναικόπαιδα και πολίτες και διαπράττει εγκλήματα πολέμου, προσθέτοντας ότι η κατάσταση βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

«Η Αρμενία και το Αρτσάχ είναι μόνες στον αγώνα τους κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», τονίζει ο διεθνής Αρμένιος ποδοσφαιριστής. Και έχει απόλυτο δίκιο!

Τη φωνή τους για την υπεράσπιση του Αρμενικού λαού του Αρτσάχ ύψωσαν και οι System of A Down, ένα από τα καλύτερα Metal γκρουπ που όσο διάσημοι και αν έχουν γίνει δεν ξεχνούν την πατρίδα τους την Αρμενία.

Μάλιστα ξεκίνησαν καμπάνια δωρεών για τη παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες από τον πόλεμο, ενώ κυκλοφορήσαν δυο νεα τραγούδια το "Protect The Land" και το "Genocidal Humanoidz".

«Εμείς ως System Of A Down μόλις κυκλοφορήσαμε νέα μουσική για πρώτη φορά μέσα σε 15 χρόνια. Ο χρόνος για να γίνει αυτό είναι τώρα, καθώς μαζί, οι τέσσερίς μας έχουμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό να πούμε ως ενοποιημένη φωνή. Αυτά τα δύο τραγούδια, "Protect The Land" και "Genocidal Humanoidz" και τα δύο μιλούν για έναν τρομερό και σοβαρό πόλεμο που διαπράττεται στις πολιτιστικές πατρίδες μας του Artsakh και της Αρμενίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x